{display:none;}

воскресенье, 26 октября 2008 г.

Размен квартиры

Размен квартиры


Версия для печати Версия для печати

Такая ситуация: семья состоит из 4-х человек: папа, мама, старший сын и младший сын(они совершенолетние, 24 и 26 лет). Они все живут в 3-х комнатной квартире.И у них также есть еще одна 1-нокомнатная квартира, которая досталась их отцу от матери. Так сложилось, что младший сын хочет жениться и жить в отдельной квартире. Папа, мама и младший сын хотят разменять 3-х комнатную квартиру, в которой живут, на две 1-нокомнатные.Одна квартира младшему, а вторая старшему сыну, а родители передут в ту, которая досталась по наследству. И все вроде бы должны остаться довольны, но старший сын категорически не хочет разменивать эту 3-х комнатную квартиру. Как же быть младшему сыну?? Да и родители не очень хотят жить со старшим сыном...Как законно можно разменять эту квартиру????Помогите пожалуйста. Заранее спасибо.

Автор: Алёна В.

21.01.2008 | Алёна В.



Відповідає Ольга Віхренко, юрисконсульт ВЕМ

Шановна Олено!

Право власності на зазначену нерухомість (квартири) підтверджується свідоцтвом про власність, в якому зазначаються всі співвласники квартир. Вважається, що такі особи володіють нерухомістю на праві спільної сумісної власності.

Відповідно до ст. 369 Цивільного кодексу України співвласники майна, що є у спільній сумісній власності, володіють і користуються ним спільно, якщо інше не встановлено домовленістю між ними. Розпоряджання майном, що є у спільній сумісній власності, здійснюється за згодою всіх співвласників.

Згідно зі ст. 370 ЦКУ співвласники мають право на виділ у натурі частки із майна, що є у спільній сумісній власності. У разі виділу частки із майна, що є у спільній сумісній власності, вважається, що частки кожного із співвласників у праві спільної сумісної власності є рівними, якщо інше не встановлено домовленістю між ними, законом або рішенням суду.

Також статтею 372 ЦКУ регулюється поділ майна, що є у спільній сумісній власності

Майно, що є у спільній сумісній власності, може бути поділене між співвласниками за домовленістю між ними.

У разі поділу майна, що є у спільній сумісній власності, вважається, що частки співвласників у праві спільної сумісної власності є рівними, якщо інше не встановлено домовленістю між ними або законом. За рішенням суду частка співвласника може бути збільшена або зменшена з урахуванням обставин, які мають істотне значення. У разі поділу майна між співвласниками право спільної сумісної власності на нього припиняється. Договір про поділ нерухомого майна, що є у спільній сумісній власності, укладається у письмовій формі і підлягає нотаріальному посвідченню.

Отже, право власності є непорушним. Ніхто не може бути протиправно позбавлений цього права чи обмежений у його здійсненні. Особа може бути позбавлена права власності або обмежена у його здійсненні лише у випадках і в порядку, встановлених законом.

Примусове відчуження об'єктів права власності може бути застосоване лише як виняток з мотивів суспільної необхідності на підставі і в порядку, встановлених законом, та за умови попереднього та повного відшкодування їх вартості, крім випадків, встановлених частиною другою статті 353 Цивільного кодексу України.

Комментариев нет: