{display:none;}

четверг, 29 мая 2008 г.

Право постiйного користування земельною дiлянкою

29.05.2008
Пiдприємство використовує земельну дiлянку на правi постiйного користування на пiдставi виданого ранiше державного акту на право постiйного користування земельною дiлянкою.

До 2001 року пiдприємства могли отримати у постiйне користування земельну дiлянку iз земель державної або комунальної власностi. При цьому, це могли бути пiдприємства рiзних форм власностi як то, державнi, комунальнi, колективнi або приватнi.

У 2001 роцi набрав чинностi нинi дiючий Земельний кодекс України згiдно якого право на постiйне користування земельною дiлянкою було вiдiбрано у пiдприємств якi не вiдносились до державних чи комунальних. Зокрема ст. 92 Земельного кодексу визначено, що права постiйного користування земельною дiлянкою iз земель державної та комунальної власностi набувають:

  • пiдприємства, установи та органiзацiї, що належать до державної та комунальної власностi;
  • громадськi органiзацiї iнвалiдiв України, їх пiдприємства (об`єднання), установи та органiзацiї.

Пунктом 6 Перехiдних положень Земельного кодексу України визначено що, громадяни та юридичнi особи, якi мають у постiйному користуваннi земельнi дiлянки, але за цим Кодексом не можуть мати їх на такому правi, повиннi до 1 сiчня 2008 року переоформити у встановленому порядку право власностi або право оренди на них.

Виходячи iз вищенаведених норм Земельного кодексу України у бiльшостi пiдприємств, якi не вiднесенi законодавцем до таких що мають право постiйно користуватись державними чи комунальними землями виникло ряд питань та проблем. Потрiбно було виконати вимоги п. 6 Перехiдних положень, тобто оформити договори оренди земельних дiлянок, якi до цього часу були у постiйному користуваннi. Зрозумiло, що це було пов'язано iз рядом труднощiв i матерiальних витрат. Крапку у цьому поставив Конституцiйний суд України, який 22.09.2005 року прийняв рiшення по справi N 5-рп/2005 i визнав неконституцiйним п. 6 Перехiдних положень Земельного кодексу України.

Що насправдi сталось:

  1. Перелiк пiдприємств, якi згiдно ст.92 Земельного кодексу України мають право отримати у постiйне користування земельнi дiлянки iз земель державної чи комунальної власностi не змiнено. Це означає, що пiдприємства заснованi на приватнiй власностi не можуть отримати землю у постiйне користування.
  2. Всi пiдприємства незалежно вiд форми власностi, якi використовують земельнi дiлянки на правi постiйного користування з дати набрання чинностi вказаного вище рiшення Конституцiйного суду України звiльнились вiд обов'язку переоформляти цi земельнi дiлянки в оренду.

Здавалось питання вирiшено, однак.

  1. Якщо пiдприємство, яке використовує земельну дiлянку на правi постiйного користування, реорганiзовується. Чи втрачає воно право на таку земельну дiлянку ?
  2. Яким порядком здiйснюється оформлення права на земельну дiлянку, якщо пiдприємство користувач пiдлягає реорганiзацiї ?

Вiдповiдаючи на перше питання, Державний комiтет України по земельним ресурсам притримується позицiї, яка викладена у Листi вiд 16.05.2006 р. N 6-7-726/409. На думку Комiтету, у разi припинення дiяльностi державних чи комунальних пiдприємств, установ та органiзацiй, їх право постiйного користування земельною дiлянкою припиняється i в порядку правонаступництва не переходить. Обґрунтування – п. в ст. 141 Земельного кодексу України.

Дiйсно згiдно наведеної статтi пiдставою для припинення права користування земельними дiлянками є вiдповiдно припинення дiяльностi державних чи комунальних пiдприємств, установ та органiзацiй.

Тепер звернемось до Цивiльного кодексу України, а саме до ст. 104 згiдно якої юридична особа припиняється в результатi передання всього свого майна, прав та обов`язкiв iншим юридичним особам - правонаступникам (злиття, приєднання, подiлу, перетворення) або в результатi лiквiдацiї. В даному випадку Цивiльний кодекс вважає, що юридична особа припиняється i в разi її перетворення, що означає змiну її органiзацiйно правової форми.

Однак, звернемо увагу на наступнi моменти, а саме.

  1. Наведена ст. 141 Земельного кодексу визначає, що право користування припиняється у разi припинення дiяльностi державних чи комунальних пiдприємств.
  2. Є непоодинокi випадки, коли земельнi дiлянки передавались у постiйне користування пiдприємствам колективної форми власностi (наприклад Колективнi сiльськогосподарськi пiдприємства КСП), тобто таким, що не вiдносяться до державних чи комунальних.

Виходячи iз цього, можна допустити, оскiльки законодавством це не врегульовано, що при перетворенi того ж КСП, якому видано акт на право постiйного користування земельною дiлянкою, всi права i обов'язки переходять до правонаступника. Вiдповiдно повинно перейти i право постiйного користування земельною дiлянкою.

Враховуючи вищевказане рiшення Конституцiйного суду України та наше припущення, пiдприємства, якi мають земельнi дiлянки на правi постiйного користування i якi перетворюються iз створенням правонаступника, не втрачають права на подальше використання земельної дiлянки на правi постiйного користування.

Стосовно другого питання. Якщо все – таки пiдприємство доведе, що право постiйного користування земельною дiлянкою переходить до правонаступника iз всiма правами та обв'язками попередника, то необхiдно все таки уявляти собi механiзм переоформлення документу, що засвiдчує право постiйного користування земельною дiлянкою.

Згiдно ст. 126 Земельного кодексу України документом, що засвiдчує право постiйного користування земельною дiлянкою є Державний акт. Порядок оформлення та видачi державних актiв регулюється Iнструкцiєю про порядок складання, видачi, реєстрацiї i зберiгання державних актiв на право власностi на земельну дiлянку i право постiйного користування земельною дiлянкою та договорiв оренди землi, яка затверджена наказом Держкомзему вiд 04.05.99 року № 43. Вказана Iнструкцiя не передбачає внесення будь – яких змiн до державних актiв стосовно змiни власника або назви власника земельної дiлянки. Виходячи iз цього не викликає сумнiвiв те, що у разi перетворення пiдприємства державний акт на право постiйного користування земельною дiлянкою пiдлягає переоформленню.

Источник : http://zemportal.net/

Комментариев нет: